Persoonlijke effectiviteit: liever goede rituelen
Over een paar weken mag ik weer een workshop over time management geven. Effectief werken, efficiënt werken, goede gewoonten en rituelen, effectief en efficiënt samenwerken… het komt allemaal aanbod.
Nou heb ik in al die jaren dat ik werk als trainer en coach, talloze trainingen, workshops en coaching gegeven over dit onderwerp. Vooral in projectorganisaties. Als ergens merkbaar is dat gebrek aan persoonlijke effectiviteit energie en geld kost, is het daar. Een paar uur meer gewerkt aan het project dan gebudgetteerd? Daar gaat je projectbudget. Een paar dagen later klaar dan afgesproken? Daar gaat je projectplanning. Niet goed afgesproken wat je opdrachtgever precies aan kwaliteit verwacht waardoor je werk over moet doen? Daar gaat je projectbudget en je projectplanning. Time management is in projectorganisaties een belangrijk onderwerp dus.
De rol van rituelen in persoonlijke effectiviteit en succes
Zelf vind ik het ook een interessant onderwerp. Mijn aandacht wordt snel getrokken naar artikelen en boeken die verband houden met persoonlijke effectiviteit, persoonlijke efficiency en invloed.
Zeker als ik tussen de coachgesprekken door, bezig ben met het voorbereiden van een workshop als deze. Een stukje in mijn brein, blijft bezig met dit onderwerp en verbindt gebeurtenissen die ik meemaak en artikelen die ik lees met de workshop over time management.
Zo zat ik afgelopen vrijdag – als trotse ouder – bij de buluitreiking van mijn dochter in Leiden. Zij mag zich nu arts noemen.
Het was interessant om te zien hoe de hoogleraar van dienst de ceremonie vorm gaf. Hij had de moeite genomen om een persoonlijk gesprek ter voorbereiding te voeren met elke afstudeerder (8 mensen). Leuke interessante kenmerkende zaken uit dat gesprek benutte hij om aan te geven waarom deze afstudeerder een goede arts is. Hij had ook voor elke afstudeerder een warm persoonlijk welkom in de beroepsgroep. Een welkom, je hoort nu bij ons, wij zijn daar blij mee en trots op. Bovendien moesten alle afstudeerders de eed afleggen. Deze combinatie van handelingen in de ceremonie maakte dat het een waardevol ritueel werd.
Werkrituelen
Deze gebeurtenis mixte zich in mijn hoofd met een artikel over werkrituelen uit het tijdschrift voor psychologie van deze maand. Rituelen bestaan uit een serie – vaak eenvoudige – handelingen in een vaste volgorde die met een positieve intentie, volle aandacht en beheersing gedaan worden.
Diverse onderzoeken laten zien dat rituelen (bekijk bijvoorbeeld dit filmpje van de tennisser Nadal of dit filmpje) er voor zorgen dat je met meer zelfvertrouwen en concentratie aan een taak begint. Waardoor je rustiger bent en een betere start maakt.
Rituelen van Nadal
Nadal laat heel goed zien dat hij zich met het ritueel voorbereidt op wat gaat komen. De inhoudelijke voorbereidingen heeft hij immers al gedaan tijdens de trainingen. Met zijn rituelen houdt hij zijn spanning onder controle en focust hij zijn aandacht en energie. Waardoor hij met precies die goede geconcentreerde rustige alerte aandacht en energie zijn service kan doen.
Omdat ons brein zo min mogelijk energie wil verspillen, houdt het erg van gewoonten en rituelen. Als je een ritueel een paar keer hebt gedaan, reageert je brein onmiddellijk met de state of mind die je nodig hebt voor je volgende activiteit.
Ofwel: liever goede rituelen…
PS nog een voorbeeld
Uit een interview met Kiefer Sutherland (film: Designated Survivor) in de Volkskrant over hoe hij omgaat met de spanning voor een optreden:
‘Eigenlijk is dat mijn tip: kies drie lievelingsplaten en beluister ze vaak, tot ze zo bekend voor je zijn dat er een kalmerend Pavlov-effect van ze uitgaat. Waar ik ook ben, in een vliegtuig of op een filmset: zodra ik een van die drie platen hoor, ben ik ontspannen….
Een simpel bruikbaar ritueel dus.
PS Meer lezen over rituelen?
Op Wikipedia vind je meer algemene informatie over rituelen. En op de site van psychologiemagazine vind je zeven tips voor een eigen ritueel.
En jij?
Wil je jouw persoonlijke effectiviteit verbeteren? Beter werkgewoontes en rituelen aanleren? Zoek je een ervaren coach die je daar met verstand van zaken bij helpt? Neem contact met me op. De contactgegevens staan onder aan de pagina.
Delen?
Vind je dit artikel interessant voor je relaties? Deel het via LinkedIn.