Leren en ontwikkelen – Hoe pak je dat aan?
Leren en ontwikkelen is vaak moeilijker dan het lijkt. Veel coachees vragen me: “Maar hoe zorg ik ervoor dat ik wat ik leer bij jou of in een training ook echt ga doen?” Op deze pagina geef ik je antwoorden op die vraag! En ik vraag je om input…..
Leren en ontwikkelen betekent: er moet wat gebeuren. Je zult in beweging moeten komen. Om dat te kunnen heb je vier dingen nodig:
- Je bewust zijn en accepteren dat je ergens van af wil en (dus) iets wil bereiken
- snappen wat je anders moet doen en hoe je dat aan kunt pakken
- een omgeving die je ondersteunt in die verandering
- de acties ook doen.
Oefenen doe je zoveel mogelijk elke dag. En liefst zet je elke dag een stapje vooruit. Want daardoor is de progressie veel sneller zichtbaar. En die progressie motiveert je weer om vol te houden. Je leert geen piano spelen door naar de piano te kijken. Je leert het alleen door vooraan te beginnen, elke dag even te oefenen en te genieten van je vooruitgang. Daardoor ontwikkel je ook vertrouwen in je leervermogen en hoop dat je in de toekomst je doel een keer bereikt.
Je hoeft niet groot te beginnen. En het hoeft ook helemaal niet meteen goed te gaan. Als je maar elke dag blijft oefenen, feedback en tips vraagt en die ook uitprobeert. Liefst onder begeleiding van een coachende deskundige.
Tips die je helpen bij het leren en ontwikkelen
Vier vooruitgang. Veel mensen hebben de neiging om vooral te letten of wat fout gaat en niet op de vooruitgang die ze boeken. Het helpt je enorm als je elke dag voor jezelf kort opschrijft wat die dag goed ging. Je krijgt er zelfvertrouwen van en je ontwikkelt doorzettingsvermogen. Je wordt mentaal veerkrachtiger. Mentale veerkracht leidt tot meer plezier en productiviteit.
Zoek een maatje. Inspireer elkaar, lach samen om ‘fouten’, steun elkaar en vier vooral ook samen de successen.
Wat wil ik wel doen? Als je ergens vanaf wil, is het heel belangrijk om te bedenken wat je ervoor in de plaats wil en wat je dus gaat doen. Stel je wil minder snel boos worden……… wat wil je dan wel? Je wil bijvoorbeeld rustig blijven, eerst 2 vragen stellen, eerst nadenken voordat je een reactie geeft etc..
Bedenk wat je precies wilt doen en maak daar een filmpje van. Draai dat filmpje een aantal keren af zodat het beeld goed in je geheugen zit. Als je dan in een dergelijke situatie komt, kun je in je geheugen terug vinden wat je wilde doen.
Deze techniek is al jaren oud. Toch vergeten vaak dat we een goed voornemen ook moeten voorbereiden voordat het een goede daad wordt. Tegenwoordig noemen we deze aanpak de implementatie-strategie.
Kijk af bij anderen. Volwassenen leren (net als kinderen) door de kunst goed af te kijken van anderen. Feitelijk is het volgen van een training niet anders, dan de kennis en kunde van anderen af te kijken om het daarna zelf toe te passen.
Vraag om feedback. Maar dan wel heel gericht. Dus niet ‘Hoe deed ik het?’. En wel: ‘Hoe was mijn articulatie?’. Hoe concreter je vraag, hoe gemakkelijker je het de feedbackgever maakt om je te helpen.
Fouten maken moet. Gun het jezelf en anderen om fouten te maken. Mensen zullen nooit perfect zijn. Het gaat er om dat je naar eer en geweten je best doet, leert van wat er mis ging en zodat je het de volgende keer ietsje beter kunt doen. Onderzoeken laten zien dat organisaties waar geleerd mag worden, ook beter presteren en meer vernieuwen. Bovendien heb je meer werkplezier als niet bang hoeft te zijn op elke fout afgerekend te worden.
Professionele sporters zorgen goed voor zichzelf. Ze zorgen voor afwisseling van inspanning en ontspanning, voor voldoende slaap, gezond eten en gezelligheid. Wie graag goed wil leren, moet zorgen dat de leerinspanningen op een goede bodem terecht komen. Neem dus op tijd je ontspanning. Doe ook eens iets op routine. Dat kost je minder energie. En probeer niet alles tegelijkertijd te verbeteren. Want dan loop je het risico dat alles niets wordt.
Stuur me via LinkedIn een contactverzoek. Regelmatig schrijf ik een kort artikel met tips over leren, ontwikkelen en veranderen. Die zie je dan terug in je tijdslijn op LinkedIn.
Een vraag aan jou
Natuurlijk heb je zelf ook ervaring met leren en persoonlijke ontwikkeling. Als individu of misschien ook als team. Wat heeft jou daarbij goed geholpen? Laat het me hieronder weten. Dan maken wij er samen, andere mensen weer blij mee.
Waarom leren?
Lynda Gratton onderzocht ‘How to glow at work’. Stralen op je werk, is een belangrijkste motivator om te leren. In deze video geeft ze drie suggesties.
Quote
Everything is difficult before it’s becoming easy. Ofwel: begin en hou vol…
Brian Tracy
Wil je kennismaken?
Wil je meer weten over mijn aanpak voor jouw vraag? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Delen?
Via de LinkedIn button onderaan, kun je dit artikel delen met je netwerk.