De reis van de held(in)
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 25 januari 2024
- 0
Waar staat de reis van de heldin en held voor?
De reis van de held en heldin staat symbool voor hoe je jouw leven leeft. De reis van de heldin en held gaan vooral over het maken van je eigen keuzes, het volgen van je eigen pad, het volgen van je eigen hart en je eigen dromen. Ook als dat dwars tegen alle goed bedoelde adviezen in gaat. Het gaat over het het aangaan van lastige klussen omdat ze nodig zijn om je dromen en doelen te realiseren. Het gaat over het onder ogen zien van de risico’s, je er zo goed mogelijk op voorbereiden en vervolgens de sprong in het diepe te doen. Het gaat over lopen, struikelen, vallen, opstaan, jezelf afkloppen en doorlopen. En ook over genieten van de kleine en grote mooie dingen die er op je reis gebeuren.
In ’the end’ gaat het over de verhalen die je kunt vertellen over je leven en over hoe jij je leven hebt geleefd. In ’the end’ gaat het over dat je tevreden over jezelf en je leven bent. En tevreden bent over welke kansen je met beiden handen hebt aangegrepen of voor jezelf hebt gecreĆ«erd. In ’the end’ gaat het over of je met opgeheven hoofd kunt vertellen over de risico’s die je genomen hebt, over de problemen die je in de ogen hebt gekeken. En dat je met gepaste trots op jezelf kunt vertellen dat je gedaan hebt wat in je mogelijkheden lag. Dat je je leven ten volle hebt geleefd.
Natuurlijk ken je Harry Potter. Misschien heb je zelfs de boeken gelezen en/of de films gezien. Dergelijke verhalen laten je meeleven met de reis van een held. Het zijn grootse en meeslepende verhalen waarin de held (vaak tegen wil en dank) strijd tegen onrecht en kwaad. Soms even wegloopt omdat ie de strijd niet aandurft maar even later – vaak met hulp van anderen – de strijd toch weer aan gaat. Omdat ie zich realiseert dat het niet anders kan. Dat het bij het leven van zijn eigen leven hoort, om dat avontuur, die strijd, dat risico aan te gaan en te hopen dat het goed uitvalt.
De meeste van ons leven niet het leven van de hoofdpersoon uit een boek of film. Je reis moet passen bij wie jij als persoon bent en wat voor jou de wezenlijke dingen in het leven zijn, wat voor jou het leven zinvol maakt om te leven. Het doel is niet perse om een groots, meeslepend, facebook, Instagram, tiktok of tv waardig leven te leven. Want dan vul je jouw leven misschien wel vooral in met de dingen die in de ogen en mening van de buitenwereld belangrijk zijn. En niet met dingen die voor jou belangrijk zijn. En dat terwijl het jouw leven is en je dit leven maar 1x kunt doen.
De lijnen in een mensenleven
In elk mensen leven zijn ter steeds twee lijnen die met elkaar verweven zijn. De ene lijn bestaat uit gebeurtenissen die je zelf in gang zet met alle consequenties die daarbij horen. Je maakt eigen keuzes vanuit wie je als persoon bent, wat en wie je kent, wat en wie je belangrijk vindt. Dus doe je dingen wel of juist niet. Het zijn balletjes waar je een duwtje tegenaan geeft. Je weet niet altijd precies waar ze naar toe rollen, welke ballen ze onderweg tegenkomen, hoe lang ze blijven rollen. Maar je hebt in elk geval zelf een zetje gedaan.
De tweede lijn bestaat uit gebeurtenissen die je niet zelf in gang zet maar die je overkomen. Het gezin en de familie waar je in opgroeit, de klasgenoten, het weer, grote maatschappelijke en economische gebeurtenissen zoals een financiĆ«le crisis of een oorlog en andere omstandigheden. In deze lijn gaat het er om hoe je – binnen de mogelijkheden die je hebt – omgaat met dat wat je gebeurt.
In hoe je er mee omgaat, gaat het over hoe je er over denkt, over wat je belangrijk vindt en wat je er mee doet. Dat geldt voor kleine gebeurtenissen en voor grote gebeurtenissen.
Klein voorbeeld: het regent vandaag pijpenstelen. Denk en doe ik dan ‘grrr, het regent hier ook altijd, nou kan ik al weer niet gaan wandelen, het zit ook altijd tegen’. Of denk en doe ik dan ‘oke, regen, misschien is er nog wel een droog moment om te wandelen en anders doe ik straks de laarzen en de regenjas aan want ik vind het belangrijk om even buiten te kunnen wandelen’.
De reis van de held, toeval en actie
Toeval en eigen keuzes + acties wisselen elkaar de hele dag af en beĆÆnvloeden elkaar de hele tijd. In mijn ogen maakt dat het doen van acties een heel stuk gemakkelijker. Je weet vaak toch niet voor 100% zeker wat er na je actie allemaal kan gebeuren en wat de rol van het toeval is en wat er na je actie gebeurt. Dat geldt al zeker voor situaties die niet zo zwart-wit duidelijk zijn. Neem zo iets als solliciteren. Of een teamoverleg. Of een gesprek met een klant of collega.
De reis is jouw levensverhaal
Wij mensen zijn verhalen vertellers. Aan de ontbijttafel vertellen we over verhalen die in de krant of telefoon staan, vertellen we verhalen over wat we zelf verwachten van de dag. Aan de dinertafel, in de kroeg, bij vrienden & familie vertellen we verhalen uit ons leven. Over wat we meemaken, denken, voelen, doen. Met al die verhalen rijgen we ons levensverhaal als kralen aan ketting, tot een persoonlijk geheel. Die verhalen zijn doorspekt met jouw energie en persoon. Je beleeft je leven immers van binnenuit, vanuit je eigen hart, gevoelens en gedachten. Je vertelt jouw verhalen over jezelf dus met die gekleurde blik. Zo maak je steeds weer een versie van je eigen levensverhaal.
Hoe geef je de reis van jouw leven vorm?
stap 1 de situatie zoals die hier & nu is.
Je begint je leven niet van vooraf aan. Dus is het belangrijk om in kaart te brengen wat je persoonlijke situatie is. Wat NU je ervaring, je kennis, je vaardigheden zijn. Wat je persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen zijn. Wat je schaduwkanten zijn. Wie ben jij in de breedste zin van het woord.
En ook: ‘wat wil je graag behouden?’. En met welke zaken moet je leren leven?
stap 2 het leven zoals je dat graag zou willen
Iedereen heeft dromen, verlangens, behoeften, wensen, concrete doelen. En de meeste mensen hebben ook wel zaken waar ze graag vanaf willen. In deze stap mogen alle dromen er zijn. Alle dromen zijn het waard om verder te concretiseren en vorm te geven aan de hand van de vraag: ‘hoe ziet je leven eruit als je deze droom gaat leven?’.
stap 3 wat heeft prioriteit
In stap 3 breng je in beeld welke waarden en dromen voor jou zo belangrijk zijn dat je er tijd, energie en geld in wilt stoppen. Je maakt keuzes en bepaalt prioriteiten. Er vallen dus ook dromen af. Je stelt ook dromen en doelen uit tot een later moment. Simpelweg omdat niet altijd alles, meteen kan.
stap 4 welke kansen en mogelijkheden zijn er
In deze stap ga je met je dromen en de bijbehorende concrete doelen op onderzoek uit. Welke mogelijkheden zijn er om je doelen te realiseren? Wie doet dat al en hoe hebben ze dat aangepakt?
stap 5 welke hulpbronnen /helpers zijn er
Gelukkig hoef je maar zelden helemaal alleen op reis. Er staan mensen langs de kant om je aan te moedigen. Er zijn mensen die een tijdje met je meelopen. Er zijn materialen en middelen die je kunt gebruiken. En ook heel belangrijk…. je neemt altijd jezelf mee op reis, dus ook je eigen ervaringen, je kennis, je kunde, je eigen persoonlijke kwaliteiten. Je zet ze in en tegelijkertijd ontwikkel je jezelf en ook weer nieuwe kanten van jezelf.
stap 6 welke risico’s en belemmeringen zijn er
Leven is het meervoud van lef (@Loesje). Lef heb je natuurlijk alleen maar nodig als je dingen doet die (een beetje) buiten je comfortzone liggen. Als je wat meer het avontuur op zoekt. Meestal betekent dat, dat er ook risico’s of belemmeringen zijn. Bijvoorbeeld het risico dat iets niet lukt of niet zo leuk is als je verwachtte. Vooraf de mogelijke risico’s (wat zou er mis kunnen gaan, wat is het ergste dat er kan gebeuren) inschatten en bedenken wat je in die situaties gaat doen, maken dat je veel beter voorbereid bent en dus de kans van slagen groter maakt.
En natuurlijk is het vaak zo dat nieuwe dingen doen, ook nieuwe vaardigheden en kennis van je vereisen. Dus mag er geleerd en ontwikkeld worden. Je leert niet alleen maar nieuwe kennis en kunde maar je ontwikkelt je ook als persoon. Voorbeeld: je leert zuurdesembrood bakken (of cursus geven) en tegelijkertijd leer je beter organiseren, plannen, je geduld bewaren enzovoorts. Persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling ga zo hand in hand.
stap 7 welke acties kan je doen
Het kan heerlijk zijn om lekker te dromen. Maar als je dromen en doelen echt wilt realiseren, zijn er acties nodig. Hoe meer acties je kunt bedenken, hoe meer je het gevoel kunt krijgen dat het realiseren van je doel ook echt mogelijk is. En bedenk: een kleine actie is ook een actie.
Omdat je iets nieuws aangaat, kun je vooraf niet precies weten wat die actie oplevert. Doen, doen, doen dus. Het motto is: in beweging blijven. Acties blijven doen dus.
stap 8 keuze voor een actie
Meestal kun je niet alle acties gelijktijdig doen. Kies dus een actie en ga die met volle aandacht doen. Keuze criteria die mensen vaak hanteren zijn: welke actie is het meest logisch of welke is het makkelijkst om te doen of welke heeft de grootste kans van slagen (verwacht je!) of met welke loop je het minste risico? of van welke leer je het meest? De keuze is aan jou.
stap 9 uitvoering
Met volle energie, goed voorbereid ga je de actie doen.
stap 10 reflectie en terug naar een van de hierboven beschreven stappen.
Meestal ga je terug naar stap 4, 5, 6, 7 omdat je doelen hetzelfde blijven. Je bent op reis en na elke actie ontstaat er een gevolg waarmee je verder moet.
De reis van je leven….. moeilijk?!
Wat maakt het maken van je eigen reis waarin je je eigen dromen, verlangens en doelen zo goed als mogelijk waar probeert te maken, moeilijk? Waarschijnlijk kun je zo talloze dingen opnoemen:
- geen tijd, geen geld wordt vaak genoemd maar is maar zelden (helemaal) waar
- niet goed (meer) weten wat je wil; vaak zijn de dromen, verlangens, doelen naar de achtergrond van je leven geschoven
- eerder aangegane verplichtingen zoals het hebben van een gezin; en straks als de kinderen groot zijn dan…..
- wel weten wat je wil, maar het niet aandurven
- wel weten wat je wil, maar geen idee hebben hoe je dat zou kunnen realiseren
- enzovoorts
Wat heb je nodig om de reis van je leven ook echt de reis van jouw leven te laten zijn?
- Misschien is de allerbelangrijkste wel lef. De moed om onder ogen te zien dat het leven zoals je het nu leeft niet is zoals je het graag zou willen. Vaak geven we ons leven een 6 of een 7, niet heel slecht maar ook niet echt top. We missen het gevoel van urgentie en belangrijkheid waardoor we niet in beweging komen. Pas als er echt iets gebeurt wat je flink wakker schud, kom je in beweging.
- De moed om op zoek te gaan naar die dromen, verlangens, idealen, doelen en ze voor jezelf te verwoorden en verbeelden. Hoe ziet de gewenste situatie er precies uit? Wat doe je, waar, wanneer, wie zijn er bij betrokken?
- De moed en het vermogen om onderscheid te maken en dus te snappen of een droom, doel, ideaal veel van je inspanningen (tijd, energie, middelen) kost of juist niet.
- De vaardigheid om eerste stapjes te bedenken die je kunt doen om het (deels) realiseren van je dromen een beetje dichterbij te brengen.
- De discipline en het lef om een eerste stapje te zetten
- De bereidheid om kleine stapjes te zetten, te oefenen, te leren van successen en fouten, gestaag te groeien in alle bekwaamheden die je nodig hebt om het realiseren van je doelen dichterbij te brengen
- Het leren verdragen van onzekerheid want tja, je doet iets nieuws dus je weet niet precies wat het oplevert
- Helpers, mensen die je steunen, die vertrouwen hebben in je; die net zoals jij de reis belangrijker vinden dan het einddoel, simpelweg omdat je veel langer op reis bent dan bij het bereikte doel stil kunt staan
- En ik vergeet beslist wel iets.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Op de homepage van deze website lees je hoe andere mensen mijn coachaanpak ervaren.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek of volg me op LinkedIn.
Inspiratie voor je levensreis
Wij mensen zoeken steeds weer inzichten, inspiratie, steun in ons netwerk, concrete tips om onze eigen heldenreis vorm te geven. Op de site vind je op allerlei manieren handvatten. Hieronder een stukje uit een interview met Jochem Myjer over geluksmomenten in je leven.
0 reacties on De reis van de held(in)