Hoor jij in jouw loopbaan bij de vroegbloeiers, laatbloeiers, zomerbloeiers, herfstbloeiers, winterbloeiers, meerdere keren bloeiers?
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 28 november 2023
- 0
Psychologische basisbehoeften, groeien en bloeien in je loopbaan
Tot de psychologische basisbehoeften van mensen horen autonomie, verbondenheid en je competent voelen. We willen zelf kunnen beslissen of minimaal invloed hebben. Gezien, gehoord en gerespecteerd worden. Er bij horen en er toe doen. En ons bekwaam voelen. We willen groeien in een vak of rol die ons past (autonomie) om te kunnen bloeien en in die groei en bloei gezien worden door anderen (verbondenheid, respect, je competent voelen).
Die behoefte om je competent te voelen, zorgt ervoor dat je je wilt blijven ontwikkelen, beter wil worden in je vak en in je rol. Dus een cursus wil volgen. Of van een collega wil leren hoe iets slimmer of beter kan. Of in bent voor een nieuwe klus of taak. Of zelf aan het proberen en experimenteren slaat.
De behoefte om je competent te voelen, kan er ook voor zorgen dat je blijft zitten waar je zit. En blijft doen wat je al een tijdje deed. Je weet nu immers wat je kunt, wat je waard bent. En als je een andere rol of vak gaat doen, moet je maar afwachten of je tot een voldoende competentie niveau groeit. Of je opnieuw weer gaat bloeien. Je weet wat je in die comfortzone hebt, je weet niet wat je in die leerzone tegen gaat komen en of je ooit weer in de comfortzone terecht komt.
Tja. Je bent een beetje uitgegroeid en uitgebloeid in je huidige werk en merkt dat er weinig nieuwe bloemknoppen meer ontstaan. En dat je omgeving ook gewend is aan het niveau waarop je presteert waardoor je er minder respect voor krijgt. Wat je doet, wordt gewoon.
Groeien en bloeien. Wat nu?
Blijven zitten waar je zit? Of toch het risico nemen en ervoor kiezen een nieuwe loopbaanweg in te slaan? Een nieuw vak gaan doen. Of een nieuwe rol. Of je oude vak in een nieuw land? Of….
In mijn loopbaanpraktijk ontmoet ik veel 50plussers die enerzijds (een beetje) gruwen van het idee om nog vijftien tot twintig jaar hetzelfde beroep bij dezelfde werkgever te moeten uitoefenen. En het anderzijds Spaans benauwd krijgen van het idee om al het oude vertrouwde los te laten en een nieuwe richting in te slaan. Om nieuwe groeikansen op te zoeken zodat ze opnieuw kunnen bloeien.
Soms zitten mensen zelfs met gouden kettingen vast aan hun werkgever. De arbeidsvoorwaarden zijn zo goed, waar vind je dat weer? En als er dan ook nog een hypotheek, schoolgaande/studerende kinderen, een grote vakantiewensenlijst, een statusvolle werkgever, een zekerheid zoekende achterban enzovoorts zijn, wordt het losrukken van de gouden kettingen een activiteit op zichzelf.
Blijven groeien en bloeien. Wat nu?
Wat als je wel wilt veranderen maar er geen behoefte aan hebt om al je schepen achter je te verbranden en jezelf in het grote onbekende te storten?
Dan neem je kleinere stappen op zoek naar mogelijkheden om opnieuw te groeien en te bloeien.
- Ga op zoek naar nieuwe doelen, naar nieuwe ambities, naar nieuwe interesses binnen je vak, rol of organisatie. Kijk eens om je heen. Welke ontwikkelingen zijn er in de organisatie, in je team, op de markt en wat zou jij daar mee kunnen? Je mag best groot en groots dromen, daar zijn dromen voor. Als je ze vervolgens maar afpelt naar veel kleinere en haalbare doelen waar je aan kunt werken. Als je een tijd – om welke reden dan ook – vooral in je comfortzone hebt gezeten is het sowieso verstandig om met kleine doelen en kleine stappen te beginnen. Zo kun je ook weer wennen aan de leerzone, de ruimte buiten je comfortzone, zonder in de stress en paniekzone terecht te komen.
- Laat aan de omgeving merken dat je wel in bent voor nieuwe taken. Als mensen in je omgeving zien dat je altijd wel in bent voor kansen, voor nieuwe taken, voor verbetering en vernieuwing is de kans veel groter dat die nieuwe klussen ook naar je toekomen. Dan wordt je vaker uitgedaagd om buiten je comfortzone te treden.
- Geef niet op. Je kunt met geen enkele mogelijkheid weten hoe het leven er over twee jaar uitziet. Weten wat jij belangrijk vindt en dus zetjes geven/acties doen die daarbij aansluiten zorgen voor beweging. Waar het precies naar toe beweegt, kun je nooit (helemaal precies) vooraf weten. De wereld is geen machine. Houd geduldig vol. Geniet van het groeien, van het bewegen, van al het nieuwe dat op je pad komt. En zet de effecten van je acties in, om een vervolgactie te bedenken en doen.
- Focus op je eigen groei. Richt je op het leren en inzetten van nieuwe kennis, nieuwe technieken en zie waar het je wel en niet brengt. Iets nieuws leren, kan op zichzelf al leuk en bevredigend zijn. Volg een cursus, lees een boek, kijk af bij een collega, gebruik de zoekmachines om nieuwe informatie op te duikelen. En probeer die in de praktijk in te zetten. Als jij beweegt, interessante nieuwe dingen doet, komen daar ook weer mensen en mogelijkheden op af.
- Ben ook de supporter van het groeien en bloeien van mensen in je omgeving. Maak verbinding met mensen die ook willen groeien en bloeien. Of het nu vroegbloeiers, zomerbloeiers, laatbloeiers of opnieuw-bloeiers zijn. Samen groeien en bloeien is een stuk leuker dan in je eentje. Het werkt aanstekelijk. Je leert van elkaars successen en mislukkingen.
PS groeien, bloeien, vallen, opstaan
Het gaat er niet om dat anderen jou zien groeien en bloeien. Succes in de ogen van anderen is niet zo interessant (kijk maar eens naar de miniserie over Robby Williams op Netflix!). Het gaat erom dat je groeit en bloeit in je eigen ogen. Dat je op het einde van je werkende leven, met voldoening terug kijkt op alles wat je gedaan, geleerd, uitgeprobeerd en vervolgens gerealiseerd hebt. Beter een keer extra gevallen en weer opgestaan, dan nooit bewogen.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn loopbaan coach-aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Hoor jij in jouw loopbaan bij de vroegbloeiers, laatbloeiers, zomerbloeiers, herfstbloeiers, winterbloeiers, meerdere keren bloeiers?