Hitte bestendig samenwerken met hitte bestendige communicatie
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 6 juni 2023
- 0
De situatie dus ook het weer heeft invloed op ons gedrag dus ook op hoe je samenwerkt en communiceert. In dit blog vind je tips om hitte bestendige gesprekken te voeren.
Hittebestendige communicatie = geweldloze communicatie
Heerlijk, al dat mooie weer van de afgelopen weken. Vooral zo ’s avonds na een uur of negen als het lekker aan het afkoelen is…
Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik merk dat de warmte invloed heeft zowel op mijn denkvermogen als op mijn humeur. Ze worden er beiden niet altijd beter van. Ik kan dan wel wat tips uit de hittebestendige en geweldloze communicatie gebruiken. Jij ook?
Welk invloed het weer op jou heeft en hoe je handig omgaat met kortere lontjes lees je in dit artikel. De aanpak van geweldloze communicatie staat hierbij centraal.
De invloed van het weer op je gedrag
Ik blijk niet de enige te zijn die door het weer beïnvloed wordt. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, ontdekten dat het weer invloed heeft op hoe mensen zich voelen en dus ook op hoe ze zich gedragen. Sommige mensen zijn ‘meer geschikt’ voor het frisse weer en andere mensen zijn ‘meer geschikt’ voor het warme weer. Ikzelf gedij duidelijk beter bij fris weer. Mijn man daarentegen is juist erg van de warmte en de zomerzon.
Hopelijk gaan we de komende maanden nog veel mooie zomerse dagen tegemoet. Al kunnen die soms dus ook warme kantoren, verhitte hersenen en kortere lontjes tot gevolg hebben. Dus zomerse dagen afgewisseld met fris weer, heeft mijn voorkeur :-).
Hoe ga je om met ‘de-warme-weer-irritatie’?
Als je weet van jezelf, dat de warmte je denken en doen soms negatief beïnvloeden, kun je daarop anticiperen. Voor jou hieronder wat tips om er voor te zorgen dat jij en de samenwerking & communicatie met je omgeving ‘weerbestendig’ blijven. Onze tips kun je natuurlijk ook gebruiken als je merkt dat anderen – al dan niet door het warme weer – geïrriteerd zijn.
Tips voor een zonnige communicatie
Doe het rustiger aan. Beweeg rustiger. Neem de tijd voor je klussen en voor je gesprekken. Bij deze warmte ook nog alles ‘snel, snel, snel’ willen doen, is vragen om oververhitting.
Tel tot 20, haal een paar keer rustig adem en vraag je in die tussentijd af ‘Wat is hier aan de hand, is het de moeite waard om me hier druk over te maken of is het mijn eigen oververhitting die me parten speelt?’. Als je het niet zeker weet… reageer dan eens niet. Wil je toch reageren, doe dit dan positief, onderzoekend en vragend.
Daarvoor kun je gebruik maken van de technieken uit ‘geweldloze communicatie’. Hieronder staan de belangrijkste tips uit de methodiek van geweldloze communicatie die je bij ‘oververhitting’ kunt gebruiken.
De belangrijkste tips uit ‘geweldloze communicatie’
Geweldloze communicatie is een aanpak, ontwikkeld door Marshall B. Rosenberg. Hij ontwikkelde de aanpak omdat hij in de begeleiding die hij gaf, merkte dat mensen gemakkelijk langs elkaar heen praten. Iedereen denkt en praat vanuit het eigen wereldbeeld, de eigen emoties, de eigen overtuigingen en het eigen ego ( het eigen referentiekader). Twee met elkaar pratende mensen zijn dan net twee ijsbergen die onder water steeds botsen maar elkaar boven water nooit naderen…
En dat terwijl we allemaal graag gezien, gehoord en gewaardeerd willen worden. Als je zelf serieus genomen wordt en als er met aandacht naar je geluisterd wordt, ben je veel meer bereid om zelf ook serieus en met aandacht naar de ander te luisteren. Stephen Covey, noemt het ‘probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden’ (eigenschap 5 uit het beroemde boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’). Het doel is dus om allereerst verbinding te maken en over en weer echt naar elkaar te luisteren.
Uitgangspunten van geweldloze communicatie
Het uitgangspunt van geweldloze communicatie is dat een gesprek altijd drie belangrijke invalshoeken heeft:
- Wat houd jou bezig?
- En wat houd mij bezig?
- Dus wat kan ik doen om de situatie beter te maken?
Hoe pak je een gesprek volgens de stappen van geweldloze communicatie aan?
De aanpak van geweldloze communicatie kent deze stappen:
- Richt je aandacht op wat je waarneemt. In plaats van je in je eigen hoofd, eigen gedachten en gevoelens terug te trekken, richt je je aandacht op wat er feitelijk gebeurt. Wat neem je eigenlijk precies waar? En wat zegt de ander precies? Welk non-verbaal gedrag neem je waar? Vaak kun je aan wat je waarneemt, meerdere interpretaties hangen. Is de ander boos of ongerust? Vindt de ander iets van jou? Wat dan? Soms is het handig om zo neutraal mogelijk vragen te stellen zodat je heel goed begrijpt wat de ander precies bedoelt.
- Spreek je uit. Vertel de ander in zorgvuldige woorden wat jouw gevoelens, jouw gedachten, jouw waarden in deze situatie zijn. Spreek in ik-termen en laat oordelen en veroordelingen over de ander (jij-termen) weg.
- Vertel de ander wat je behoeften (wensen) in deze situatie zijn. Hoe je je voelt en welke gedachten je hebt, zegt alles over de behoeften die je op dat moment hebt. Meestal zeggen gedachten en gevoelens iets over behoeften die niet vervuld worden. Spreek ze dus uit. Vraag eventueel ook wat de behoeften en wensen van de ander precies zijn. Of vat wat je daarover bij punt twee gehoord hebt, kernachtig samen.
- Geef aan wat je, vanuit jouw behoeften, wensen en waarden concreet wil van de ander.
- Los het samen op. Onderzoek samen hoe je de situatie voor alle gespreksdeelnemers goed kunt oplossen, maak afspraken en ga aan de slag.
De praktijk van geweldloze communicatie
Natuurlijk is dit in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat we begonnen met de eerste twee tips:
- Doe het rustiger aan.
- Tel tot 20 en haal een paar keer rustig adem.
- En begin dan pas aan het gesprek.
PS Meer tips om betere gesprekken te voeren
Met de zoekwoorden ‘communicatie’ en ‘gesprekken voeren’ en ‘gesprekstechnieken’ vind je op mijn website blogs met handige en vaak meteen toepasbare tips waarmee je de kwaliteit en het resultaat van jouw gesprekken kunt verbeteren.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Hitte bestendig samenwerken met hitte bestendige communicatie