Solliciteren? Nou, liever niet…
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 4 mei 2023
- 0
Solliciteren is jezelf presenteren en verkopen. Dat voelt onveilig. De kans dat je minstens 1x afgewezen wordt is groot. Hoe wapen je jezelf daar tegen. In dit blog wat tips.
Solliciteren….
Meer dan een kwart van de mensen vind zijn/haar baan niet erg aantrekkelijk. En haalt er weinig voldoening uit. Aldus recent onderzoek. Dus wat doe je dan? Waarschijnlijk hetzelfde als Johan. Hij had 17 jaar niet gesolliciteerd maar ja, die nieuwe leidinggevende maakte zijn leven wel erg ingewikkeld. Dus wat nu…
Eerst maar eens nadenken en rondkijken:
- Is gras ergens anders groener?
- Kan ik daar wel werken in een leuk team met een goede leidinggevende?
- Is daar werk dat een groter beroep op mijn talenten doet?
- Heb ik daar minder stress? En betere werkomstandigheden?
Solliciteren dan maar?
Nou….
Solliciteren is jezelf presenteren en verkopen
Eerst online (LinkedIn) en via brief en cv. Dat vinden veel mensen lastig. Want hoe laat je motivatie zien? En hoe laat je zien dat je de goede ervaring voor de job hebt? En hoe laat je zien dat je best een leuke collega bent? Hoe weet je wat bij jou past? Loopbaan coaching kan je daarbij helpen.
Maar goed, je wilt weg uit je huidige baan, dus deze hobbel moet genomen worden. Johan heeft hem ook genomen. We hebben samen zijn cv uitgebreid doorgespit op zijn talenten, ervaring, opgedane kennis & kunde, eigenschappen en schaduwkanten. Dat geeft richting aan het zoekproces.
Per vacature:
- belt Johan om eerst even kennis te maken en zijn vragen te stellen.
- passen we het cv aan.
- maken een motivatiebrief of motivatiemail.
En dan…
Wordt je uitgenodigd voor een gesprek.
Dat is pas echt spannend.
Want wat gaan ze je allemaal vragen? En wat zijn dan de goede antwoorden?
Solliciteren is jezelf verkopen
Een sollicitatiegesprek is het ultieme verkoopgesprek. Verkopen is in zijn algemeenheid spannend maar ook best leuk als je echt achter het product of de dienst staat. Maar jezelf verkopen? Dat is pas spannend. En stressvol.
Ook voor Johan trouwens. Vandaar dat hij ook zijn sollicitatiegesprekken kwam oefenen.
Want wij mensen, wij houden niet van onbekende en onveilige situaties. En al zeker niet van situaties waarin we beoordeeld worden door anderen. En al zeker niet van situaties waarin de kans groot is dat we veroordeeld en afgewezen worden door anderen. En solliciteren, een gesprek voeren met mensen die je niet kent en waarvan je zeker weet dat ze je allemaal moeilijke vragen gaan stellen, voelt als een behoorlijk onveilige situatie. Niet letterlijk natuurlijk. Maar figuurlijk des te meer. Want van die kritische vragen en blikken krijg je klotsende oksels. Ga je stotteren. Vertel je precies dat, wat je niet had willen vertellen. Je komt kortom helemaal niet uit de verf.
Solliciteren als 50+ is vaak nog lastiger. Zeker als recruiters veel jonger zijn dan jezelf bent. Ook al laten onderzoeken dat keer op keer zien…. jonge mensen heb toch gemakkelijk het oordeel ‘oud = fout’. Dus dan zit je daar als senior jezelf te verkopen aan die recruiter die vele malen liever een leeftijdsgenoot tegenover zich had gehad…
Wat doe je om onveilige situaties voor jezelf veiliger te maken?
Drie tips:
1. Solliciteren = voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden
Denk vooraf na over mogelijke vragen en jouw antwoorden. Oefen het gesprek met iemand die het beste met jou voor heeft en ook kritisch durft mee te denken over jouw antwoorden. Het maakt je zekerder. En meer taalvaardig. Je hebt immers al op veel verschillende manieren moeten vertellen wie je bent, wat je kunt, waarom jij een goede kandidaat bent, wat je kwaliteiten zijn enzovoorts. De woorden liggen je voor in de mond en komen er soepel uit.
2. Verleg je tijdens het gesprek aandacht
Kijk rond en maak je de ruimte eigen. Maak het jezelf comfortabel op die stoel. Leg je schrijfblok en pen links of rechts naast je. Eigen je de plek dus een beetje toe.
Kijk met aandacht – ook naar het non-verbale gedrag – van je gesprekspartners. Hoe gedragen ze zich? Hoe reageren ze op jouw vragen en antwoorden? Door je aandacht te verleggen, vermindert de spanning en kun je ook nog eens beter inspelen op het doen en laten van de mensen met wie je in gesprek bent.
3. Neem initiatief in het gesprek
Weinig is vervelender dan als een mak schaap naar de slachtbank geleid te worden. Zo voel je je als sollicitant als je in de afwachtende modus zit. Neem dus initiatief in het gesprek. Open het gesprek met een vriendelijke opmerking. Bedenk wat je wilt vertellen over jezelf en je werkervaring. En wat je wilt vragen over de organisatie, het team, het werk, de werksfeer. En doe dat. In afwisseling van de vragen die aan jou gesteld worden zodat de leiding van het gesprek over en weer gaat.
PS Beste selecteurs…
Voor jullie is het dagelijks werk om sollicitanten te ontvangen en te onderwerpen aan jullie kritische blik en vragenvuur. Niks spannends meer aan dus. Bedenk dat er voor sollicitanten heel veel afhangt van het gesprek met jullie. Dat ze er meestal super onervaren in zijn. En dat je dat eigenlijk ook graag wil. Want geen enkele selecteur wil een beroepssollicitant. Heb een beetje mededogen dus. Geef feedback waar de sollicitant voor een volgend gesprek ook echt iets aan heeft. Ben eerlijk als het gewoon om je subjectieve beleving (een betere klik) gaat; we hebben nou eenmaal een voorkeur voor mensen die op ons lijken. Dat draagt er aan bij dat de sollicitant wijzer wordt zonder dat zijn/haar zelfbeeld een grote deuk op loopt. Waardoor een volgend gesprek nog moeizamer loopt.
Bedenk dat jullie er ook profijt van hebben als mensen minder vrees hebben om te solliciteren….
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
PS beste werkzoekende of baanwisselaar
Wil je graag hulp bij het zoeken naar een andere baan? Hulp bij het voorbereiden van je sollicitaties nodig? Neem dan contact op met mij voor een kennismakingsgesprek. We bespreken wat jouw vragen en doelen zijn en hoe ik je daarbij kan helpen.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Solliciteren? Nou, liever niet…