Dromen, durven, doen…. en zien wat er van komt
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 4 mei 2023
- 0
Als zorgen je dromen verlammen, is actie het enige tegengif.
Dromen, durven, doen
Is de titel van een boek van Ben Tiggelaar. Het is een van de vele boeken die je kunnen helpen bij vragen als: wat wil ik (dromen, idealen, waarden, concrete doelen), hoe verzamel ik lef, kennis & kunde, een netwerk om te doen, en hoe doe ik ook echt?
Het zijn ook de vragen waarmee veel van mijn coachees stoeien:
- Ik weet eigenlijk wel wat ik wil, maar durf ik het ook te doen?
- Ik word door negatieve gedachten belemmerd om te doen wat ik wil.
- Ik weet niet (meer) wat ik nou zelf wil. Hoe kom ik daar achter?
- Hoe maak ik mijn dromen concreet zodat ik er actie op kan ondernemen?
- Ik weet wel wat ik belangrijk vind maar ik vind het moeilijk om voor mijn mening en belangen op te komen.
- Hoe zorg ik ervoor dat ik door blijf gaan als het tegenzit?
Het zijn zinvolle en ook logische vragen
als je je realiseert dat ons gedrag ontstaat uit de interactie van:
- Wat wil ik (drijfveren, dromen, verlangens, behoeften, idealen, waarden, concrete doelen)
- Wie ben ik (talenten, persoonlijke kwaliteiten, schaduwkanten)
- Hoe denk ik over mezelf, over andere mensen, over de wereld (overtuigingen, zelfbeeld, wereldbeeld)
- Wat kan ik, wat weet ik, wie ken ik
- Met de omgeving.
Want het maakt enorm veel uit in welke omgeving(en) je opgroeit en in welke omgeving(en) je nu leeft en werkt. Wij coaches zeggen niet voor niets dat het je enorm helpt om je te verbinden aan positieve, ondersteunende, actieve mensen in je omgeving. Mensen die hun vertrouwen uitspreken in je talenten (dat kun je of dat kun je leren!) Mensen die je uitdagen je grenzen helpen te verleggen (als je iets wil maar niet zo goed durft). Mensen die je steunen in lastige tijden.
Want we durven te groeien als we ons gesteund voelen. En trekken ons op aan mensen die hun comfortzone durven te verlaten om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te ondernemen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat dagelijks even kletsen met vriend(in)en al genoeg is voor meer geluk en minder stress. Elkaar met gemeende peptalk en hulp ondersteunen, laat ons groeien en bloeien. We zijn niet voor niets sociale wezens.
Daarnaast is het belangrijk om je steeds te realiseren dat het in het leven – als je de belangrijkste basisbehoeften gerealiseerd hebt – meer gaat over dat je jouw dromen, jouw doelen en idealen nagestreefd hebt dan dat je ze ook daadwerkelijk hebt bereikt. Op het einde van je leven wil je in elk geval kunnen zeggen: ik heb mijn stinkende best gedaan…..
Realiseer je dat elke actie die je doet zichtbare en onzichtbare bewegingen in de wereld te weeg brengt. En dus weer reacties van die wereld oproept waar je vaak geen controle over hebt. Het is dus doen, kijken wat er gebeurt, weer doen, kijken wat er gebeurt en weer doen….
En van elke actie leer je waardoor je je volgende actie net weer anders doet. Je leert alleen van het doen…. Denk maar aan het leren auto rijden of leren tennissen of Italiaans leren spreken. Je leert het niet uit een boekje maar door het te doen.
Samen met mijn coachee bekijk ik welke invalshoek als eerste aandacht verdient
Vaak komen we dan als eerste uit bij de gedachten en overtuigingen die mensen over zichzelf en/of hun omgeving hebben. Want met hoe je denkt (en vervolgens voelt) kun je jezelf enorm stimuleren en helpen maar ook enorm de put in duwen. Keer op keer laten onderzoeken zien dat we een situatie niet zien zoals die is maar zoals we denken dat die is. Op deze pagina vind je een artikel ‘De invloed van je eigen gedachten en overtuigingen’ dat de moeite waard is om hierover te lezen.
Veel van deze overtuigingen zijn in de kinderjaren ontstaan. Ze zijn verankerd in je lijf, in je denken en doen. Het zijn grote snelwegen in je brein geworden. Ze zijn niet zomaar weg te poetsen met wat positiever denken.
Anders leren denken vraagt meer dan dat. Het vraagt een aanpak met aandacht voor je waarden, dromen en doelen. Met aandacht voor je belemmerende gedachten. En met aandacht voor ontspanning van je lichaam en geest. GGZ nieuws schreef bijvoorbeeld in dit blog dat dansen een positief effect heeft op hoe je je voelt. En in dit blog dat Yoga en ademhalingsoefeningen helpen om je minder angstig of somber te voelen.
Samen met mijn coachee bekijk ik wat hem of haar kan helpen om anders te leren denken:
- Inzicht in je eigen denkpatronen krijgen waardoor het gemakkelijker wordt om gedachtentreintjes te onderbreken en je aandacht te verleggen. Hiervoor zijn meerdere technieken waaronder ACT beschikbaar die ik in dit blog beschreven heb.
- Stap(je) voor stap(je) anders doen en vanuit die nieuwe ervaringen nieuwe gedachten en overtuigingen ontwikkelen. Hiervoor kun je gebruik maken van de principes van cognitieve gedragstraining die ik in dit blog beschrijf.
- Met een andere blik op de werkelijkheid, nieuw gedrag uitproberen.
- Fysieke activiteiten en oefeningen die je helpen om opgebouwde spanning in je lijf los te laten. Hier vind je een mooi overzicht van mogelijkheden.
- Leren van het denken en doen van andere mensen uit je omgeving. Door hun bril naar de werkelijkheid kijken, geeft je nieuwe inzichten en handvatten die jij jezelf ook kunt eigen maken.
- Inzicht krijgen in je eigen waarden: wat vind ik belangrijk voor mijn (dagelijks) leven en hoe kan ik daar elke dag weer vorm aan geven. En het leven meer naar mijn eigen hand zetten.
ACT – acceptance and commitment training & coaching
Ik maak daarbij onder andere gebruik van Acceptance and commitment training (ACT), aandachtsmeditatie, gedachtesturing (RET) en ook van assertiviteitstechnieken. Ze bieden effectieve handvatten die je helpen om stapje voor stapje je doen & laten in en buiten je werk in lijn te brengen met jouw waarden, dromen, doelen en jouw talenten. En dat is wat we allemaal willen. Toch?
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Dromen, durven, doen…. en zien wat er van komt