Meer invloed: gebruik je ‘reactie-keuze-moment’!
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 2 mei 2023
- 0
Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je veel dingen op de automatische piloot doet? Ook in gesprekken? Dan wordt het tijd om het reactie-keuze-moment in te voeren.
Gun je zelf een reactie keuze moment
Volle dagen en een druk leven. Ach, wie heeft dat nou niet. Er is een hoop te doen. Een hoop te beleven. En er gebeuren regelmatig onverwachte zaken die een beroep op je doen.
Voor je het weet zit je in een ‘haast, haast, haast’ modus. En ren je van de ene klus | afspraak naar de andere taak | verplichting.
En voor je het weet doe je je werk en je leven op de automatische piloot. Met hier en daar een stresspiek. Tijd om na te denken neem je dan nauwelijks. Dus doe je wat je altijd deed. Dus doe je wat je altijd deed op de manier zoals je dat altijd deed.
En met (een beetje) stress erbij, kan dat zo maar een manier zijn waarvan nog jijzelf nog je omgeving blij wordt 🙂 .
Hoe dan wel?
Hoe ga je beter om met drukte en stress?
Even een stukje theorie:
Volgens de breinonderzoekers (lees bijvoorbeeld het nieuwe boek van Aleman, ‘Je brein de baas’) kunnen we alleen gebruik maken van ons ‘verstandig nadenken’ deel van het brein, als we ontspannen zijn. Als we gespannen | gestrest zijn, neemt de automatische piloot het van ons over. Dan heb je geen keuze meer, voel je gespannen en in een keurslijf vast zittend. Je doet wat je altijd deed, terwijl je daar zelf ook niet blij van wordt. Je voelt je gevangen in de stress-fuik.
Wat wel?
Relax
Relax zodat je gebruik kunt maken van je cognitieve vermogens. Je hebt ze per slot niet voor niks. Het is belangrijk om jezelf te monitoren op je stress zodat je met de ontspanningsoefeningen van hieronder niet in de stressfuik terecht komt. Voorkomen is beter….
Met behulp van die cognitieve vermogens kun je focussen op wat belangrijk voor je is. En heb je het vermogen om verschillende oplossingen voor een vraagstuk te bedenken. En dat is wat Aleman onze vrije wil noemt: het vermogen om te kiezen uit verschillende gedragsmogelijkheden. Waarbij je keuze mede bepaald wordt door je persoonlijke doelen.
Snelle ontspanningsmethoden zijn:
10 keer rustig uitademen en inademen. Daardoor zakt ook je hartslag. En daardoor denkt het lijf ‘oh, niet zo veel aan de hand eigenlijk’ en stopt met het produceren van al die stress hormonen.
Je lichaam even goed inspannen. Spieren aanspannen en ontspannen. Heel hard lachen of (lekker vals) zingen. Touwtje springen. Door die fysieke activiteiten verbruikt je lichaam de stresshormonen. Kun je daarna weer ontspannen verder.
Neem een keer per uur een micro pauze. Loop even. Doe een paar rek- en strek oefeningen. Focus even op je ademhaling. Zo bouw je niet te veel spanning in je lijf en hoofd op.
Als je merkt dat je toch in de stressfuik terecht komt, vraag dan hulp van iemand/iets anders. Kijk een lachfilmpje bijvoorbeeld. Of vraag aan iemand die je vertrouwt om je te helpen de situatie te relativeren.
Gedaan?
Mooi.
Dan kunnen we nu naar
het reactie-keuze-moment
Het ‘reactie-keuze-moment’ is dat korte moment tussen een gebeurtenis en jouw reactie erop. Dat moment waarop je nog kunt beslissen of je A, B, C of D doet. Het reactie-keuze-moment komt bij bewust handelen, steeds terug: actie – reactie keuze moment – reactie – reactie keuze moment – reactie – enz. Met het reactie-keuze-moment vergroot je je invloed omdat je de tijd neemt even na te denken over de situatie, jouw doelen en wat dan slim is om te doen.
Voorbeelden
Je collega vraagt of je even kunt helpen. Je kunt impulsief en instant ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. Maar je kunt ook in je reactie-keuze-moment even nadenken over wat je eigen doelen zijn in relatie tot je eigen taken, tot deze collega en tot diens vraag, welke opties je hebt en dan reageren.
Je komt thuis van je werk en je ziet je partner met de krant op de bank zitten. Dat gebeurt wel vaker. Je kunt impulsief en instant zeggen ‘waarom ben jij nog niet aan het koken?’. Je kunt ook in je reactie-keuze-moment even nadenken over wat je eigen doelen zijn in relatie tot je partner en diens gedrag, welke opties je hebt en dan reageren.
Hoe gebruik je het reactie keuze moment?
Het reactie-keuze-moment heb je minstens op twee manieren nodig:
Er zijn op het werk en thuis meer klussen dan tijd. Gebruik een wat langer reactie-keuze-moment om na te denken over jouw doelen, waarden en dus prioriteiten. Beslis wat je wel en niet doet. Wat je wilt uitbesteden, laten liggen tot een andere keer (ja, dat kan best), gewoon niet doet, en persé zelf wilt doen. Maak een planning. Gebruik je volgende kortere reactie-keuze-momenten om jezelf steeds te herinneren aan je keuzes en alleen die dingen te doen die passen bij je keuzes.
In elk gesprek heb je tussen de actie van de ander en jouw reactie ook een reactie-keuze-moment. Dus ook al voordat je het gesprek begint. Vraag je in dat eerste misschien wat langere reactie-keuze-moment af wat je doelen (inhoudelijk, relationeel) zijn voor dit gesprek. En monitor tussen elke actie en reactie of wat je doet bijdraagt aan die doelen. Zo beweeg je ook in een gesprek al nadenkende het gesprek voerend, naar de voor jou belangrijke doelen. De kans dat je die doelen realiseert wordt er groter door. En je voorkomt stress- en ander ongewenst impulsgedrag.
PS Snel denken
We kunnen snel denken. Zo ‘n 450 woorden per minuut, heb ik eens gehoord. Dus dat denken in het reactie-keuze-moment neemt minder tijd in beslag dan je misschien nu denkt. Probeer het eens. Je zult merken dat je er effectiever en meer ontspannen van wordt.
Veel succes met het gebruiken van je reactie-keuze-momenten.
Wil je graag meer persoonlijke invloed?
Wil je graag meer persoonlijke invloed? Beter leren hoe je het reactie-keuze-moment goed benut? En welke mogelijkheden er zijn om meer invloed uit te oefenen? Zoek je bovendien een ervaren coach die ruim 25 jaar trainingen in professionele vaardigheden gegeven heeft? Neem dan contact op met mij.
Tegelijkertijd leer je het meest van het oefenen en van het afkijken van anderen. Neem je dus voor om elke dag bewust bezig te zijn met het oefenen en daarmee versterken van je professionele vaardigheden en het vergroten van je invloed.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Meer invloed: gebruik je ‘reactie-keuze-moment’!