Vergroot je veerkracht en zelfsturing: word ruiter…
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 7 april 2023
- 0
Als we onze persoonlijkheid, onze kwaliteiten en onhebbelijkheden zien als een paard dan heeft dat paard een goede ruiter nodig die de kwaliteiten van het paard weet te waarderen en in te zetten. En die de onhebbelijkheden van het paard weet te omzeilen.
Vergroot je veerkracht en versterk de invloed op jezelf
Dagelijks worden we om de oren gewapperd met mensen die zeer succesvol zijn. Als je de interviews met deze succesvolle mensen leest, dan is hun adagium bijna altijd ‘mijn succes is aan mezelf te danken’.
Nou weet ik zeker dat je succes ( = resultaat) zelf kunt beïnvloeden, maar ook dat de omstandigheden en je eigen genen een belangrijke rol spelen. Geboren worden in een gezin waar de touwtjes ternauwernood aan elkaar geknoopt kunnen worden, heeft een grote invloed op hoe je je in de start van je leven, ontwikkelt. En ook je genen en dus bijvoorbeeld je IQ spelen een belangrijke rol.
Gelukkig blijft er genoeg over waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Ik blijf daarom nieuwsgierig om mij heen kijken naar onderzoeken en inzichten over veerkracht, vitaliteit, succes, zelfmanagement en invloed, die ik met je kan delen. Zo kwam ik op het breinsymposium in Leiden, het boek tegen ‘Grip op je problemen’ van prof. dr. R. Wiers. Hij onderzoekt trainingsmethoden die mensen helpen om van hun verslaving dan wel angststoornis af te komen. Nou zal jij daar niet direct last van hebben (hoop ik). Dus waarom dan toch een artikel over dit boek? Het interessante aan zijn boek is dat het aansluit bij de serieuze onderzoeken over succesvolle mensen. Beide type onderzoeken laten zien dat het leren hanteren van je zelf, ook wel zelfsturing of zelfmanagement genoemd een belangrijke factor voor succes is. En nog belangrijker: een belangrijke factor voor een vitaal, veerkrachtig en gelukkig leven.
De metafoor van het paard en diens ruiter
Wiers gebruikt daartoe in zijn boek een hele bruikbare metafoor: die van de ruiter en het paard. Je gedrag is opgebouwd uit dat paard en die ruiter. Het paard is het oudst, heeft een primaire motivatie en reageert grotendeels automatisch en onbewust. De ruiter heeft zich in de loop van je leven ontwikkeld vanuit het paard. De ruiter heeft overtuigingen (bewuste verbale motivaties) en vaardigheden als bewuste doelgerichtheid, doel gestuurde flexibiliteit, impulscontrole, plannen, aandachtscontrole, spanningscontrole en gedachtecontrole. Je ziet dat het om bewuste mentale vaardigheden gaat. In je in de loop van je leven kunt ontwikkelen.
De een wordt geboren met een rustig paard, de ander met een temperamentvol paard. Het ene paard is meer in zichzelf gekeerd, het andere paard extravert. Maar vanaf het eerste moment ontwikkelt het paard zich door alle ervaringen die het opdoet. De een wordt geboren met een ruiter met in potentie veel zelfcontrole en zelfsturing, de ander wordt geboren met in potentie een prikkelgevoelige ruiter. En vanaf het eerste moment ontwikkelt de ruiter zich door alle ervaringen die hij/zij opdoet. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het dus belangrijk om je paard (je persoonlijkheid, je kwaliteiten en valkuilen, je talenten) te leren kennen en benutten. En het is belangrijk om je ruiter te trainen in alle zelfmanagement- | zelfsturing-aspecten.
Gelukkig kun je ook als volwassene groeien in zelfbeheersing en zelfmanagement. Hoe? Hieronder vind je vijf belangrijke tips uit het boek van prof. Wiers.
Vijf tips waarmee je ruiter en dus je zelfbeheersing kunt trainen
- Slaap en ontspan voldoende. Hiermee kun je snel winst behalen. Want je zelfcontrole is veel moeilijker vast te houden als je vermoeid of gestresst bent.
- Ga actief en regelmatig aan sport doen. Voor het trainen van je overtuigingen (= positieve stimulerende gedachten) en zelfcontrole is het belangrijk om op een leuke uitdagende manier je grenzen steeds iets meer te verleggen. Bij joggen kun je bijvoorbeeld met behulp van een app je tijd en tempo bijhouden. Voor veel mensen is dat een uitdagende stimulans. Tegelijkertijd oefenen je in volhouden en grenzen verleggen. Die vaardigheden en de bijbehorende overtuigingen, kun je ook op andere momenten gebruiken. Misschien werken sportmetaforen daarom zo goed in het bedrijfsleven.
- Mindfulness en meditatie helpen je om jezelf ‘te betrappen’ op allerlei niet productieve gedachten en te ervaren dat die ook voorbij gaan, zonder dat je er wat mee hoeft te doen. Je leert daarmee onhandige gedachten te verduren en uit te zitten. En je leert om je focus te verleggen naar een ander onderwerp.
- Focus op je dromen, doelen en acties. Je bent bereid om meer tijd en energie in het aanleren van zelfmanagement te stoppen als dat een voor jou heel belangrijk doel dient. Je wilt niet meer voor de tv hangen bijvoorbeeld. Je wilt assertiever zijn in overleggen. Je wilt meer invloed. Door die doelen goed voor ogen te houden, wordt het gemakkelijker om de tijd en energie op te brengen die daarvoor nodig is. Het is wel belangrijk dat de doelen positief geformuleerd zijn. Dat het dus gaat over dingen die je wilt bereiken, waar je naar toe wilt groeien. Dus beter: ‘ik wil 2 avonden sporten en 1 avond met een vriend afspreken’ in plaats van ‘ik wil niet meer voor de tv hangen’.
- Ontwikkel positief helpende overtuigingen. De primaire motivaties (eten, drinken, ergens bij horen, dak boven je hoofd, status, je lekker voelen) horen bij het paard. Maar ook de ruiter heeft motieven. Die zijn terug te vinden in de overtuigingen die iemand heeft. Een overtuiging ‘mijn doelen zijn de moeite waard om na te streven’, helpt je om stap voor stap in de buurt van je doel te komen. Een overtuiging ‘het wordt toch niks’, zorgt ervoor dat je opgeeft voordat je goed en wel begonnen bent. Jezelf moed in praten met positieve verbale suggesties helpt omdat het je stimuleert om iets langer vol te houden.
Zou je nog een stap verder willen gaan? Op www.impliciet.eu biedt de universiteit van Amsterdam in het kader van hun onderzoeken, allerlei gratis trainingen aan die je helpen bij grotere problemen als verslaving, angststoornissen of depressie.
Heb je die extra stap niet nodig maar zou je best wat support kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van meer zelfmanagement en zelfsturing? Neem dan contact met mij op.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Vergroot je veerkracht en zelfsturing: word ruiter…