Tips voor strategisch handelen
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 7 april 2023
- 0
Wil je leren om vanuit je doelen, strategischer te denken en tactisch te handelen? En daarmee je invloed te vergroten? Op deze website vind je een serie blogs over strategisch handelen.
Strategisch handelen….: je doet het dagelijks!
Wie er op let, ontdekt dat mensen vaak strategisch denken en tactisch handelen. Vaak gaat om kleine dingen die we zelf heel gewoon vinden:
- wie kan het over zijn hart verkrijgen om tegen zijn kleuter te zeggen dat de tekening nergens op lijkt… Je wilt een goede opvoeder zijn en je kind zelfvertrouwen meegeven en het tegelijkertijd stimuleren om te leren, oefenen en verbeteren. Dat vraagt heel wat stuurmanskunst.
- ‘Je hebt heerlijk gekookt, schat’… Want dat er voor je gekookt wordt, is nog net even belangrijker dan dat het eten super lekker smaakt. Een leugentje om best wil. Sommige onderzoekers zeggen dat we er zo ’n zeven per dag doen.
- ‘Goed idee, baas’… Een beetje stroop smeren kan geen kwaad. In tegendeel. Je compliment draagt bij aan een goede verstandhouding tussen jou en je leidinggevende.
- Een compliment van een klant, ook aan je leidinggevende vertellen… want over een paar maanden is de beoordelingsronde weer. En iedereen weet toch dat je werk van de laatste maanden het meest zichtbaar is en meetelt.
Door je te leren (nog) meer strategisch te denken en tactisch te handelen, wil ik je helpen om beter waar te nemen en te begrijpen wat er gebeurt om daar vervolgens slim en doelgericht mee om te gaan. Zodat je de realisatie van de doelen van je project, opdracht of je eigen doelen weer een stapje dichterbij brengt.
Hieronder vind je enkele tips voor strategisch handelen.
- Als je een wedstrijd wilt winnen, moet je ook kunnen verliezen. Juist bij strategie en tactiek bepaling is het belangrijk dat je er enigszins relaxt onder blijft. Emoties (stress) verkleuren en vernauwen je blik en nog belangrijker: als je emoties je de baas worden, verlies je het overzicht en verlies je flexibiliteit van handelen. Blijf het dus altijd als een – serieus – spel zien dat je met lef speelt. Leer om tegen je verlies te kunnen. Dat is dus vooral een mindset (verloren… nou ja, morgen beter). Zo blijf je relaxter.
- Laat de tijd voor je werken. Om het speelveld te overzien en het krachtenveld te kunnen analyseren, heb je tijd nodig. Neem die dus. Bovendien: de meeste mensen zijn ongeduldig. Dus helpt rustig afwachten, de kat uit de boom kijken en tot 100 kunnen tellen om te kijken hoe de ander reageert. Bekwaam je dus in de kunst het juiste ogenblik te kiezen.
- Een tip uit ‘De 48 wetten van de macht’: wet 34: wees op uw eigen manier koninklijk; gedraag u vorstelijk om ook vorstelijk bejegend te worden. Logisch toch? Wie van zichzelf denkt dat hij niks voorstelt en onbelangrijk is, gedraagt zich daar naar en straalt dat uit. Natuurlijk pikken andere mensen die signalen op en gaan je ook zo behandelen. Dus hoofd omhoog. Neem je letterlijk je ruimte in. Kleed je passend bij de rol die je wilt spelen.
- Veel beïnvloeding speelt zich indirect af. Indirecte interventies kunnen buitengewoon effectief zijn. ‘Oh, maar dat vindt de directeur zeker geen goed plan’, zei een van de teamleden. Bij het doorvragen ontdekte ik dat die gedachte zich vijf jaar geleden in het hoofd had vastgezet omdat de directeur toen eens gezegd had………….. Maar nu was de situatie heel anders. En dus reageerde de directeur ook anders op het een beetje aangepaste voorstel. Zo is het ook veel handiger als anderen jou als geschikte kandidaat voor dat project | die functie naar voren schuiven dan dat je dat zelf moet doen.
- Vind mensen interessant. Verdiep je in mensen. In het mensdom in zijn algemeenheid en vooral in de mensen om je heen. Zo leer je begrijpen waar mensen naar verlangen, waar ze van af willen, waardoor ze beïnvloed worden, wanneer ze anderen gemakkelijk volgen, wanneer ze blij, boos, bang of bedroefd zijn. Jezelf en anderen begrijpen, heb je nodig om effectief te kunnen beïnvloeden.
- Ken je het interactiemodel ‘De Roos van Leary’ al? Ik-gericht-gedrag heeft de neiging om ik-gericht-gedrag op te roepen. En dominant gedrag roept volgend gedrag op en andersom. Ik-gericht-gedrag kun je bijsturen en soms zelfs inkapselen door de belangen van de ander echt serieus te nemen en op te nemen in plannen en voorstellen. In dit blog lees je er alles over.
- Een tip uit het boek ‘invloed’ van Robert Cialdini: Cialdini onderzoekt hoe mensen tot automatische volgzaamheid komen. Een van die aspecten is wederkerigheid. Je wilt wat terug doen, voor mensen die iets voor je gedaan hebben. Ofwel: geven loont…. Nu snap je meteen waarom in de enveloppen van de goede doelen, vaak een geschenkje voor jou zit. Realiseer je daarbij dat wat voor jou soms een kleine moeite is, voor een ander een belangrijke stap vooruit is.
Merk je dat je meer zelfcontrole en zelf-bijsturing nodig hebt om je invloed te vergroten? Lees dan dit artikel met tips waarmee je je zelfbeheersing en zelfmanagement kunt versterken.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
Heb je zelf tips?
Deel ze met anderen en schrijf ze hieronder op. We verloten onder de schrijvers elke maand een boek over strategisch denken en tactisch handelen.
0 reacties on Tips voor strategisch handelen