Loopbaan: wat wil ik eigenlijk?
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 14 maart 2023
- 0
Loopbaan coaching voor 50 plus professionals die willen blijven groeien om ook in hun werk te blijven bloeien. Dat is waar mijn werk als loopbaan coach Breda om draait. In dit blog gaat het over werkwaarden, authenticiteit, weten wat je wilt en minstens 3 manieren om daar achter te komen.
Oprechte interesse & nieuwsgierigheid is de basis van je loopbaan
Als je met energie en plezier aan het werk wilt zijn en blijven, is het in mijn ogen ontzettend belangrijk om te weten waar je hart ligt. Wat je belangrijk vindt, waar je aan wilt bijdragen, wanneer je ogen gaan glimmen.
James Clear schrijft in het kader van je loopbaankeuzes:
‘De eerste stap – misschien wel de meest enorme stap – is om te vinden waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Als u oprecht geïnteresseerd bent, zult u eindeloze mogelijkheden voor verbetering ontdekken. Maar als je ongeïnteresseerd bent, zullen zelfs voor de hand liggende verbeteringen als een karwei aanvoelen.
En als je je oprechte interesse en nieuwsgierigheid kunt behouden naarmate de jaren zich opstapelen, zul je moeilijk worden om mee te concurreren omdat je de vaardigheid hebt om met je passie mee te gaan. Als je geïnteresseerd bent, ben je gevaarlijk’.
Authenticiteit: wat voor werk past bij mij?
Met die vraag belde Hanneke me vorige week dinsdag. Ze vertelde dat ze ruim acht jaar bij een verzekeringskantoor werkte. Ze had het altijd leuk werk gevonden, met gezellige collega’s en interessante klanten. En ook niet onbelangrijk want handig met kinderen: het was bijna om de hoek.
Maar nu, na acht jaar begint het te kriebelen. Ze vraagt zich af of het niet tijd wordt om eens heel wat anders te gaan doen. Maar wat dan? En kan dat? En past dat dan bij haar? En welke kansen heb je als 50 plusser eigenlijk op de arbeidsmarkt?
Werk en authenticiteit
Ook in je werk wil je graag zoveel als mogelijk jezelf dus authentiek kunnen zijn. In werk betekent dat voor de meeste mensen dat ze zoveel als mogelijk hun talenten en persoonlijke kwaliteiten kunnen benutten en ontwikkelen. En dat het werk, de werkgever en de werkomstandigheden passen bij hun eigen waarden, persoonlijke doelen en interesses.
Hanneke moet op onderzoek uit om (weer) helder te krijgen wat maakt dat zij, zij is. Wat altijd en overal bij haar hoort. Wat in haar hart en ziel woont, wat ze echt interessant vindt om te doen. Daar gaan we dus mee aan de slag. Moeilijk? Nee hoor. Hanneke gaat testen maken en krijgt een aantal opdrachten mee die helpen om te achterhalen wat kenmerkend aan haar is. Wat jou, jou maakt, wat jouw authenticiteit bepaalt, bestaat uit een aantal componenten: willen, zijn, oordelen, kennen & kunnen. Hieronder licht ik de aspecten verder toe.
Het eerste element van jouw authenticiteit is ‘willen’
Wilskracht is een sterk drijvende energie. Die er ook voor gezorgd heeft dat Hanneke zichzelf begon af te vragen of het niet eens tijd wordt om op zoek te gaan naar een ander type baan. Wilskracht heeft meerdere kanten in zich:
Waarden, doelen, drijfveren klinken allemaal vrij praktisch en concreet. En dat kunnen ze ook zijn. Gelukkig kunnen wij mensen ook dromen. We kunnen idealen hebben die we na willen streven. Dromen hebben die we willen bereiken.
Waar droom jij van? Wat zou je heel graag nog eens willen realiseren? Wat zou je graag nog eens willen doen? Op welke manier(en) zou je graag van betekenis willen zijn? Hoe zou jouw leven er over 5 jaar of over 10 jaar uit kunnen zien? Wat doe je dan? Waarmee zou je dan de kost kunnen verdienen op een manier die past bij jouw talenten, jouw persoonlijkheid en jouw dromen, doelen en waarden?
Een visie en missie voor jouw werk en jouw leven?
Bedrijven en organisaties hebben een visie en missie. Ze moeten van betekenis zijn voor hun omgeving willen ze kunnen voortbestaan. Zo is de missie van 50 plus loopbaan coaching om 50+ ers te helpen om te blijven groeien en bloeien in hun werk en in hun loopbaan. Zo wil Esther (een van mijn coachees in het NL leert door traject) bijdragen aan goed onderwijs voor kinderen in een achterstandspositie en dus ook bijdragen aan goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden voor leerkrachten.
Een persoonlijke missie maakt het gemakkelijker om keuzes te maken. Zowel voor wat betreft werk als persoonlijk. Het zorgt voor richting en focus in je persoonlijke leven & groei. Jouw persoonlijke missie is dus de motor achter jouw zijn, doen en doelen.
Een persoonlijke missie kan gericht zijn op jezelf (ik wil mijn talenten ontwikkelen, ik wil graag veel ervaringen en belevenissen opdoen) en/of gericht zijn op de buitenwereld (ik wil mensen coachen & trainen zodat ze kunnen groeien en bloeien in hun werk en loopbaan).
Wat is jouw persoonlijke missie?
Waarin wil jij van betekenis zijn? Waar wil jij jouw steentje aan bijdragen? Wat maakt jouw leven waardevol?
Welke stap kun je daar vandaag voor zetten?
Praktische opdrachten die je helpen te achterhalen wat je wil
Wat als dromen geen bedrog zijn
Stel je eens voor dat je 5 miljoen zou hebben. En je hebt alle leuks gedaan (grote reizen, ander huis, etentjes, veel uitslapen 🙂 ) hoe ga je dan je dagen zinvol invullen. Wat ga je doen? Wil je een bijdrage aan de wereld om je heen leveren en hoe dan? Wat zegt het over wat jij belangrijk vindt?
Of… stel je eens voor dat alles wat je gaat doen, lukt en wordt het succes waar jij van droomt. Wat ga je dan doen?
Of… stel je eens voor dat je straks op het einde van je leven verantwoording moet afleggen over je leven. Over of je jouw leven ook het jouwe hebt gemaakt. Over of je je talenten goed benut hebt. Over welke bijdrage je aan je omgeving (groot en klein) hebt geleverd. En wat je antwoorden zullen zijn.
Laat je inspireren door anderen
Voer gesprekken met andere mensen over wat zij belangrijk vinden. Waarom zij het werk doen wat ze doen? Of het vrijwilligerswerk doen wat ze doen? Wat drijft hen? In welke behoeften voorziet hun werk?
Kranten en tijdschriften – en in elk geval het AD – schrijven over beroepen die mensen uitvoeren. Laten ondernemers aan het woord over hun bedrijf. Publiceren artikelen over beroepen. Lees ze en vraag je wat er bij jou zou passen en wat niet. En vooral ook: wat maakt dat dat zo is.
Kijk eens om het hoekje
Een van de manieren om eens om het hoekje te kijken, is door het doen van een test. Bijvoorbeeld deze gratis werkwaardentest van 123test.
Of laat je eens bevragen door een kritische vriend(in) of door een ervaren loopbaancoach.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Loopbaan: wat wil ik eigenlijk?