professionele ontwikkeling: blijven zitten waar je zit of in beweging komen.
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 9 maart 2023
- 0
Ook voor senior (50 plus) professionals geldt dat het belangrijk is om te blijven groeien. Zodat je kunt blijven bloeien. Je verbreden, verdiepen of juist verder specialiseren zorgt dat je groeit in je vak en in je rol. Zo blijf je zelf werkplezier houden en van toegevoegde waarde voor je werkomgeving.
Wil je groeien? Vakbekwamer worden, moeilijkere opdrachten doen, een volgende stap in je loopbaan zetten?
Begin er NU METEEN mee…
Als coach ontmoet ik veel mensen die ‘iets’ willen veranderen. Ze willen een andere baan, groeien in hun vak, assertiever worden, betere gesprekken voeren met klanten of collega’s, beter samenwerken, beter leidinggeven, uit hun burn-out geraken enzovoorts.
Het zijn mensen die er bewust voor gekozen hebben om te veranderen. Ze weten vaak al wel dat bij het leren en je ontwikkelen, ook hoort dat je fouten maakt. Dat je struikelt, weer opstaat, stof afklopt en weer door gaat. Ook al vinden ze dat niet echt een pretje.
En zo wil jij waarschijnlijk ook van alles leren. En toch….
Wat mij steeds weer opvalt, is hoe ingewikkeld dat vaak is en hoeveel spanning het bezig zijn met veranderen, met leren en je ontwikkelen oproept.
De spanning kan te maken hebben met zaken als:
- Ga ik dit ooit wel kunnen?
- Wat moet ik met feedback en tips? Betekent het dat ik een ezel ben, of dat ik juist al een heel eind op de goede weg ben?
- Ga ik het gewenste doel straks ook echt leuk vinden? Of doe ik nu moeite voor iets dat straks al die moeite niet waard blijkt te zijn?
- Ik merk dat ‘het je bewust zijn van het nog niet kunnen’ heel onprettig voelt en dat ik dan geen zin meer heb om me nog in te spannen.
- Ik ben niet meteen heel succesvol met mijn andere gedrag dus is het eigenlijk wel zo’n goed idee?
Kortom: waarom doe ik al die moeite. Het is eigenlijk ook wel best zo….
Soms blijven mensen dan maar ‘hangen’ in de oude situatie. Ze weten niet goed hoe ze verder moeten. Ze leggen zich (al mopperend) neer bij de situatie zoals die is. En gaan op de oude voet verder.
Maar wat doe je als je dat toch eigenlijk ook niet wilt?
Hoe kun je jezelf bij de lurven grijpen en toch groeien naar de gewenste situatie?
Ik heb drie tips voor je
- Spring in het diepe. In trainingsprogramma’s voor startende projectleiders bij Sweco, moeten de deelnemers een project hebben waarin ze de rol als projectleider vervullen. Ik merk steeds weer dat de deelnemers die daadwerkelijk een project hebben waar ze in alle opzichten de rol van projectleider vervullen, het meest en het snelst leren. Je hebt A gezegd dus moet je nu verder. Je rol inleveren is er niet bij… En zo kom je al lerend, al struikelend en soms met prachtige successen verder op de ingeslagen weg. Of je de nieuwe rol ook echt leuk gaat vinden, weet je pas als je de rol grotendeels onder de knie hebt. Solliciteren op een andere functie (intern of extern) is ook zo’n sprong in het diepe. Spannend en super leerzaam. Door vanaf het begin ook bewust bezig te zijn met het leren voor die nieuwe rol, kun je groeien om ook in die nieuwe rol weer te gaan bloeien.
- Voor sommige onderwerpen is dat lastiger. Als je bijvoorbeeld assertiever wilt worden, steviger in je eigen schoenen wilt staan, leer je dat vaak het gemakkelijkst door kleine overzichtelijke en hanteerbare stapjes vooruit te doen. Dus niet meteen in een overleg het hoogste woord willen voeren terwijl je voorheen niets zei. Maar met jezelf afspreken dat je één vraag stelt, of één opmerking maakt. Dat is vaak al spannend genoeg. En als je dat een paar gedaan hebt, ga je een stapje verder. En voor je het weet, durf je ‘nee’ te zeggen, een presentatie te geven of voorstel in te brengen.
- Complimenteer jezelf voor het leren zelf. Complimenteer jezelf omdat je iets nieuws durft en doet. Omdat je dat onbekende enge terrein durft te betreden. Complimenteer jezelf in plaats van dat je let op de resultaten van je nieuwe gedrag. Het duurt immers even voordat je het nieuwe gedrag goed onder de knie hebt. En soms levert nieuw gedrag pas na een paar keer het gewenste resultaat. Gun jezelf dus oefen- en experimenteergelegenheden. Zoek eventueel mensen op, met wie je kunt oefenen. Denk nog maar eens terug aan het leren auto rijden. Ook dat ging stapje voor stapje totdat je het goed genoeg onder de knie had om rijexamen te doen. Echt goed auto rijden, leerde je pas door heel veel km’s te rijden. Monitor jezelf door je op het eind van je werkdag even af te vragen: Ben ik vandaag in het diepe gesprongen? Heb ik kleine stapjes gezet? En welke complimenten geef ik mezelf?
Kortom
Leren is niet altijd even gemakkelijk. Help jezelf (en help anderen) door het leren zelf zo dringend (urgent) en zo gemakkelijk mogelijk te maken.
PS Een extra tip
Voor veel mensen is leren een eenzame bezigheid. En dat is jammer. Je helpt jezelf en elkaar op twee manieren:
- Door aan een ander te vertellen wat je wilt leren, waar je naar toe wilt groeien, wordt het ‘echter’. Dat de ander het weet, kan werken als een stok achter de deur. De ander wordt je groeien & bloeien maatje.
- Dat de ander het weet, kan ook werken als een stimulans. De ander kan vragen hoe het met het leren gaat, kan je helpen met tips en je kunt met elkaar oefenen. Je kunt echt elkaars groeien & bloeien maatjes in het leerproces zijn.
Veel succes.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on professionele ontwikkeling: blijven zitten waar je zit of in beweging komen.