Hoop doet leven. En vraagt om actie!
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 8 maart 2023
- 0
Om een doel te realiseren heb je hoop en actie nodig. Johah Hill maakte een prachtige docu-film over zijn therapeut Stutz en een aantal van zijn tools die hem (Johah Hill) enorm geholpen hebben. Hier de trailer van de film
In het begin van de docu-film zegt Stutz twee dingen die me uit het hart gegrepen zijn:
- Geef mensen handvatten waarmee ze aan de slag kunnen. Handvatten waarmee je zelf aan de slag kunt versterken het gevoel van grip en controle op je zelf, je eigen gedrag en daarmee op je eigen leven. Het versterkt het gevoel van autonomie. Een van de drie belangrijke basisbehoeften naast je competent voelen en je verbonden voelen.
- Laat mensen ervaren dat veranderen mogelijk is. Dat versterkt de hoop dat je uit je dal kunt komen en dat je met wat hulp, handvatten, oefenen en actie vorm kunt geven aan je eigen leven. Dat jouw leven ook weer het echt het jouwe wordt. Hoop en de ervaring dat wat je doet effect heeft, versterkt je gevoel van competentie en daarmee je zelfvertrouwen. En dat zorgt ervoor dat je weer meer actie durft te ondernemen. En alleen met acties kom je verder.
Hoopvol zijn?
Hoopvol zijn is dus belangrijk omdat het mensen in beweging zet. En beweging, actie heb je nodig voor elke verandering die je wilt bereiken. Zonder eigen sturing en actie, drijf je immers mee op de sturing en actie van anderen. Dan leef je niet je eigen leven maar ben je onderdeel (en als het tegen zit een gebruiksmiddel) in het leven van anderen.
Wat is dat eigenlijk ‘hoop hebben’?
Volgens Wikipedia is hoop de gedurige verwachting dat een nog onzekere uitkomst gunstig zal blijken. Hoop kan passief zijn, zoals een wens of een droom, maar ook actief. In het laatste geval wordt ernaar gestreefd de kans op de gewenste uitkomst te vergroten door persoonlijke inspanningen te leveren.
Matthijs Steeneveld formuleert het in zijn boek zo: je bent hoopvol als je motivatie voor een doel (een uitkomst) hebt en het vertrouwen hebt dat er een manier is om het doel te bereiken.
Voor hoop heb je dus een doel & wilskracht nodig. En een aanpak met concrete acties om de kans dat je je doel bereikt zo groot mogelijk te maken. Zelf denk ik dat je ook de bereidheid om (deels) te mislukken nodig hebt. Opgewekt en hoopvol voorwaarts. Elke kans, mogelijkheid en actie benutten om dichter in de buurt van je doel te komen.
Lopen, struikelen, vallen, opstaan, de stof afkloppen, pleisters plakken ( 🙂 )en weer door gaan. Alle invloed en actie aanwenden die je kunt bedenken om de gewenste uitkomst zo goed mogelijk te realiseren.
Optimisme
Hoop en optimisme worden vaak door elkaar gebruikt. Dr. Charlotte Vrijen, assistent professor bij Ontwikkelingspsychologie, onderzoekt optimisme en hoe optimisme ontstaat (onderzoek is gestart in september 2023).
Haar definitie van optimisme is: het is het geloof dat je eigen toekomst positief zal zijn en het vertrouwen dat het wel goed gaat komen. Een dergelijke positieve kijk kan helpen om moeilijke gebeurtenissen te doorstaan of zaken te relativeren. Het is een karaktereigenschap (aangeleerd en/of aangeboren) die samenhangt met het reguleren van emoties. Het kan helpen om moeilijke gebeurtenissen te doorstaan of zaken te relativeren. Optimisme wordt daarom vaak als een positieve eigenschap gezien, maar de invloed kan ook minder positief zijn. Een teveel aan optimisme kan leiden tot roekeloosheid en het onderschatten van risico’s. Zo blijkt dat optimisten de risico’s van roken voor zichzelf onderschatten.
Het is de moeite waard om het onderzoek te volgen. Wie weet komen er weer nieuwe handvatten en oefeningen uit waarmee je je hoop en optimisme in positieve zin kunt versterken.
Maar voor wie leeft in het verleden, blijft de hoop op een beter leven onherroepelijk een droom.
Tsjechov (schrijver)
Handvatten om je hoop en optimisme te versterken…
Handvatten kun je gebruiken om de gewenste uitkomsten te concretiseren (SMART bijvoorbeeld). Tools kun je gebruiken om acties te bedenken (creatief nadenken) en acties uit te voeren. En ook om te leren omgaan met zowel de mislukkingen als de successen (al doende leren & je gedachten bij kunnen sturen).
In die zin lijkt persoonlijke ontwikkeling of het vergroten van je veerkracht of het vorm geven aan je eigen leven en loopbaan op leren auto rijden. Eigenlijk op het leren van welke andere vaardigheid dan ook.
Het vraagt:
- Inzicht in het doel, de routes om het doel te bereiken, en de uit te voeren acties
- Het oefenen van de deelvaardigheden voor die acties, bijvoorbeeld leren te bellen als voorbereiding op het sturen van een sollicitatiebrief & cv
- Het oefenen van de samengestelde vaardigheden, bijvoorbeeld leren onderhandelen of andere ingewikkeldere gespreksvaardigheden
- Een instructeur (coach of trainer) die uitlegt, steunt, stimuleert, je laat leren van je eigen fouten
- Helpende gedachten over jezelf, over mislukkingen en leren; gedachtes als ‘ik hoef het niet in 1 x te kunnen’, ‘van fouten leer je’, ‘als ik wat wil bereiken, moet ik er ook voor gaan’.
- De ervaring dat je gaandeweg vooruit gaat. Dus oog houden op de stapjes die je maakt. Als voorbeeld: als ik bij een lange wandeling moe begin te worden, kijk ik niet meer naar het doel op de horizon want dat is nog ver weg. Ik ga stappen tellen. Dat geeft ritme aan de beweging en als ik dan na een tijdje weer opkijk, is het doel een heel stuk dichterbij gekomen. Even ( 🙂 )uitrusten op een bankje helpt natuurlijk ook.
Zoiets als
‘Ik wil graag leren auto rijden, dus heb ik rijlessen nodig waarbij ik stap voor stap leer o.a. inparkeren en nog veel meer van die dingen die ik nu nog niet precies weet. Ik wil het leren van een rustige instructeur die me laat oefenen en laat zien hoe iets moet, die op de rem trapt als ik echt iets heel stoms doe….. Gelukkig kan ik al fietsen in het drukke stadsverkeer en ken ik al alle verkeersregels. Dus gaat het – misschien met veel oefenen maar dat is oké – beslist goed komen’.
En jij? Hoe is het met jouw hoop?
Kijk eens welke antwoorden je op onderstaande vragen kunt bedenken.
- Wat wil jij graag bereiken?
Wat vind je belangrijk genoeg om je er voor in te spannen?
- S: Hoe ziet die gewenste situatie er precies uit?
- M:Hoe zou je weten dat je dat doel gerealiseerd hebt?
- A: Is het een doel wat acceptabel is?
- R: Het is een redelijk realistisch doel? Werken aan waarden en idealen is ook prima. Het vraagt een langere adem en de bereidheid om veel inspanning te leveren zonder dat je weet of je het ideaal ooit realiseert.
- T: Voor wanneer zou je dat bereikt willen hebben?
2. Hoe ziet op hoofdlijnen mijn route eruit om mijn gewenste uitkomst te bereiken?
- Zie dat als het maken van een landkaart.
- Ga je wandelen (is rustig aan, stapje voor stapje); ga je met de auto en kun je een snelweg nemen of gaat het via de binnendoor wegen; ga je met de trein en waar stop je dan allemaal?
- Wat leert deze beeldspraak jou over je doel en over de route?
3. Welke acties zijn er nodig?
- Wat weet je al?
- Wat kun je al?
- Wat/wie heb je nog nodig?
- Wat wil/moet je nog leren?
- Wat kun je allemaal gaan doen?
Kun je de eerste (3) acties zo concreet mogelijk maken?
4.
Wat is er nog nodig om NU aan de slag te gaan? Regel/doe dat! En doe daarna je eerste actie…
PS samen hoopvol
Contact met lotgenoten geeft hoop, verbondenheid en sociale steun. Je merkt dat je niet de enige bent. Je helpt elkaar met zinvolle handvatten. Je ziet een ander groeien in veerkracht en in mentale gezondheid en dat versterkt het gevoel van hoop. Je houdt de acties die ervoor nodig zijn langer vol.
Een pessimist ziet de moeilijkheden in iedere mogelijkheid.
Een optimist ziet de mogelijkheden in iedere moeilijkheid.
Winston Churchill
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Hoop doet leven. En vraagt om actie!