Werk doen dat goed bij je persoonlijkheid past
- Geplaatst door Wilga Janssen
- Op 7 maart 2023
- 0
Het is gezonder om werk te doen dat zo goed mogelijk bij je past. Past bij wie je als persoon bent. Je komt er beter in tot je recht wat goed is voor je loopbaan. En je verliest er minder energie, wat goed is voor je gezondheid. Hieronder 2 aspecten van je persoonlijkheid en hun betekenis voor werk. 1. De big 5 van persoonlijkheidskenmerken. En 2. werk en je temperament.
1. De big 5 van je persoonlijk en werk dat daar goed bij past
Hoe beter je werk past bij karakter, hoe beter je presteert. Dat lijkt een open deur maar het is het niet. Er zijn nog veel meer andere factoren zoals de omstandigheden, je intelligentie, je drijfveren die ook van invloed zijn. Recent onderzoek laat zien welke combinatie van de ‘Big five persoonlijkheidstrekken’ en type werk tot de beste werkprestaties leiden. Psychologiemagazine schreef er over . Uit dat artikel, komen deze gegevens:
2. Werk en temperament
Wat voor werk past bij jouw temperament?
‘Daar zit knal in….’, was de gevleugelde uitspraak van mijn moeder als ze weer eens een kind in de supermarkt krijsend op de grond zag liggen.
Mijn moeder kon er om grinniken. Haar kinderen hadden die leeftijd al lang achter de rug. Of haar kinderen ook ‘knal’ hadden, kon ze niet zeggen. Want tja, een supermarkt bezat ons dorp in mijn jeugd niet. En of ‘knal’ op andere momenten onderdeel uitmaakte van ons temperament, had ze min of meer uit haar geheugen gewist.
Uit de opvoedkunde weten we dat alle kinderen met een bepaalde mate van temperament geboren worden. Onder temperament verstaan we de stabiele individuele verschillen in kwaliteit en intensiteit van emotionele reacties, fysieke activiteit, aandacht/concentratie & focus en emotionele zelfregulatie.
Temperament bestaat uit een schaal met twee uitersten op de as. Je zult misschien van die beide kanten iets hebben. Veel mensen hebben wel een (net) iets grotere voorkeur voor een van de uitersten op de as. Zo ben je net iets introverter dan extraverter. Of net iets ongeduldiger dan geduldig.
Wat heeft temperament met werk en loopbaan te maken?
Ondertussen vraag je je als lezer misschien af wat een blog over kinderen en temperament met je loopbaan te maken heeft. Dat is simpel: Je temperament is een onderdeel van jouw persoonlijkheid en daarmee belangrijk voor de keuzes die je maakt in je werk en loopbaan. Je wilt graag zo veel als mogelijk authentiek dus jezelf kunnen zijn in je werk. Werk en een loopbaan hebben die past bij je persoonlijkheid en talenten. Verder dus met temperament.
Je kunt temperament onderverdelen in een aantal herkenbare gedragskenmerken
- Emotionele reactie: Reageert een kind fel, angstig of agressief op bepaalde situaties? Of is het niet zo snel van zijn/haar stuk gebracht en reageert het niet of veel rustiger?
- Biologische regelmaat: heeft het kind een regelmatig slaap- en hongerritme? Of is hij/zij daarin juist onregelmatig?
- Mate van beweeglijkheid: Is het kind erg beweeglijk en actief, of is het juist heel rustig en weinig bewegend?
- Aanpassingsvermogen: Went het kind snel aan iets nieuws of onverwachts? Is het kind nieuwsgierig? Voelt hij/zij zich aangetrokken tot iets nieuws of onbekends? Of juist niet?
- Afleidbaarheid en prikkelgevoeligheid: Is het kind snel afgeleid en gevoelig voor (veranderende) prikkels?
- Doorzettingsvermogen: Blijft het kind zich lang inspannen om iets af te maken of gooit het kind het bijltje er snel bij neer?
- Humeur (of grondstemming): De grondstemming is je basisgevoel. Het bepaalt hoe je de wereld om je heen waarneemt, hoe je denkt en je voelt. Een kind is in de basis vooral positief, opgewekt en vrolijk, of juist negatief, somber of bozig.
Temperament in het dagelijks leven
Je wordt als kind met je temperament geboren. En vervolgens giet de omgeving daar zijn beïnvloedende (opvoedkundige) saus overeen. Sommige onderdelen van je temperament worden geaccepteerd. Andere onderdelen passen minder in het straatje van je omgeving. Dan wordt van het kind verwacht dat het zich aanpast. Zo kunnen kinderen die niet zo van verandering houden, leren zich toch iets nieuwsgieriger op te stellen. Of leren kinderen die van zichzelf snel opgeven om toch wat meer door te zetten. Als volwassene bemerk je dat sausje bij jezelf doordat je jezelf bijstuurt. Een voorbeeld: als je weet van jezelf dat je snel afgeleid bent, zorg je er voor dat er weinig afleidende voorwerpen op je bureau liggen, dat je telefoon uit is, dat je alleen de documenten op je computer open hebt staan die je nodig hebt en merk je dat je jezelf bijstuurt als je aandacht afdwaalt. Als je lichaam houdt van regelmaat lunch je graag op dezelfde tijd en ga je graag op dezelfde tijd naar bed.
Hoe zit het met jouw temperament? Waar heb je in de basis de neiging toe?
Emotionele reactie: | Fel 0 0 0 0 0 0 0 Rustig |
Biologische regelmaat: | Vast ritme 0 0 0 0 0 0 0 Onregelmatig |
Mate van beweeglijkheid: | Actief/beweeglijk 0 0 0 0 0 0 0 Passief/rustig |
Aanpassingsvermogen: | Nieuwsgierig & aanpassen 0 0 0 0 0 0 0 Gehecht aan het oude vertrouwde |
Afleidbaarheid en prikkelgevoeligheid: | Snel afgeleid 0 0 0 0 0 0 0 Onverstoorbaar |
Doorzettingsvermogen: | Volhardend 0 0 0 0 0 0 0 Snel opgeven |
Grondstemming: | Positief 0 0 0 0 0 0 0 Negatief |
Volwassen temperament en werk
Je komt het meest tot je recht in werk dat past bij je temperament. Zodat je energie – aangestuurd door je temperament – op jouw manier kan stromen. En het werk soepel uit je handen komt. Veel loopbaan coachvragen ontstaan omdat dat niet zo is. Voorbeelden uit mijn coachpraktijk:
Carel die graag fysiek actief bezig is en een hele dagen achter het bureau baan heeft.
Therese die snel afgeleid is en in een drukke kantoortuin werkt.
Marijke die door haar eigen historie een nog al sombere grondstemming heeft en als maatschappelijk werker vast loopt in de problematiek van haar clienten.
Dirk-Jan die graag problemen voor klanten oplost en daar nieuwe dingen voor bedenkt, mag van zijn baas alleen nog bestaande diensten verkopen.
Hoe is dat met jou? Past jouw werk in voldoende mate bij jouw temperament? Op welke van de onderdelen van je temperament zou je wat kunnen aanpassen zodat je beter tot je recht komt en minder energie verliest?
Volwassen temperament en je loopbaan
Je wordt als kind met je temperament geboren. En vervolgens giet de omgeving daar zijn beïnvloedende (opvoedkundige) saus overeen. Je persoonlijkheid ontstaat daarmee uit de interactie tussen je temperament, de omgeving en de gebeurtenissen in je leven. Veranderingen in je persoonlijkheid en gedrag kunnen dus steeds opnieuw ontstaan uit de interactie tussen wie je op dat moment bent, je omgeving en gebeurtenissen in je leven. Van baan veranderen is daarmee een mooie manier om nieuwe aspecten in je persoonlijkheid te ontwikkelen. Maar let wel op: veranderingen in persoonlijkheid vinden over het algemeen binnen een bandbreedte plaats. Je kunt dus best van ongeduldig type je ontwikkelen naar een beetje geduldiger (tot 10 leren tellen!). Maar je zult niet veranderen in het meest geduldige type ooit. Verwacht dat ook niet van jezelf.
Hoe is dat voor jou? Past jouw werk en loopbaan bij jouw temperament?
Wordt het tijd om je werk of loopbaan beter aan te laten sluiten bij jouw waarden, jouw talenten, jouw persoonlijkheid en jouw temperament? En zoek je daar een ervaren loopbaancoach bij? Neem dan contact op met mij.
Wil je dit blog delen?
Vind je dit artikel interessant voor mensen uit je netwerk? Deel het, met de link van de pagina via LinkedIn.
Zoek je een ervaren coach?
Wil je kennismaken? Wil je meer weten over mijn coach aanpak voor jouw vraag?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Online (Teams of beeldbellen) of offline met koffie en Brabantse appeltaart in Breda. Je kunt me bereiken via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 0655797832. Ik beloof je dat je na dat gesprek al een hele hoop wijzer bent geworden.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs die ik schrijf, stuur me dan op LinkedIn een connectieverzoek.
0 reacties on Werk doen dat goed bij je persoonlijkheid past